pühapäev, 14. juuli 2019

Genius / Fail

On selline vanemdamis-podcast, “One Bad Mother”. They get it. Neil on saatelõik “Genius / Fail / Rant”, kus kuulajad saavad automaatvastajasse sõnumi jätta, oma geniaalse vanemdamistriki või uskumatu vanemdamisläbikukkumise kohta (stiilis “Kus on lastekaitse silmad?” Meie õnneks on lastekaitses enamasti pimedad tööl. Siiski ka paljude õnnetute laste õnnetuseks. Aga pimedail on ka tööd vaja.) Või lihtsalt rant’i jätta, seda on ka vanemail vahel vaja. Aga kuna seda ma siin blogis nagunii iga kord teen, siis seekord ainult genius/fail (heavy on the fail, kes see ikka head mäletab (selleks peakski vist rohkem seda ka kirja panema, muidu jääbki ainult feil meelde, sest inimpsüühika)). 
Aga mitte ainult lapsevanema rollist lähtuvalt, vaid laiemalt. Sest inimesel on veel nii palju muid võimalusi feilida (või end geniaalsena tunda).

No näiteks. Eile tahtsin trenni minna. Laps ei taht lasta, hakkas röökima, et emme, ära mine ära. Viiene, mitte ühene. Ma pole teda ku-na-gi äraminemisega ähvardanud (kuigi paljud seda teevad (kui sa kohe hea laps pole, siis emme läheb ära. ESITEKS, laps pole hea või halb, laps on laps ja tema TEOD on head või halvad. Ja TEISEKS. Kes kurat ähvardab oma lapsi nii?? Idioodikepikesed, that’s who. Igatahes)). Kui laps lõpuks rahunenud, panen tosse jalga, uksest välja astumas. Sisetunne ütleb, et vaata korra lahtiolekuaegu. Jep, tänks, sisetunne! Laupäeviti avatud 13ni, aga kell juba 18. Feil.

Täna sain varakult sussid jalga ja ukse juurde, ainult et siis oli kell juba 12.35. Ja ka pühapäeviti avatud 13ni. Feil.

No ja siis see.

5: “Need pruutmees ja neiu seal selleks ei saanudki abielluda, et nende pered riidlesid.”

Ma: “Jah, õnneks nad said aru, et riidlemisel pole mõtet.”

5: “Pükste pärast. Miks teie issiga riidlete? Ärge ka enam riielge.”

Ma: “Eks me ka mingi sama totul põhjusel riidleme. Sul on õigus. Me peame ka aru saama, et ei ole mõtet.”


Lotte ja kadunud lohed. Ja riidlevad lapsevanemad. Fail hard.


Sellest nädalast ei tulegi ühtegi geniaalset vanemdamis- ega muud hetke meelde. Automaatselt salvestub (sest teadus!) negatiivne, nii et proovin tuleval nädalal rohkem geniaalsust tähele panna. 


Kas see läheb geniaalse alla, kui su laps vanavanematele seletab, kuidas vahel peab vait olema, sest vaikusest tulevad need kõige paremad mõtted? Nii et ikkagi kuulab, kuigi aru saada pole absoluutselt (minu ees).


Näitasime lastele vana “Lõvikuningat” (kohalik tele, ingl k, kohalikud subtiitrid), enne kui Eestisse jõudes uut viima vaatama. Läheb peale küll (viiesele, ühene surkis pildil seda karvasemat näpuga).




5, maailma saladuste avastamise näoga: “Simba küsis isalt, kas ta võib kõike teha, mis tahab, ja isa ütles ei!” Et mitte ainult tema loovust ei suruta ühsikondlikesse raamidesse, vaid ka lõviprintsidel. Live and learn.


Ah, ja see ka, et kui ühene ja ma olime kaks päeva nöha käes vaevelnud, meenus, et meil on aurumasin, millega sümptomeid leevendada ja jalavanni saab ka teha. Ei tea, kas see läheb unustamise tõttu feili alla või tänu meenumisele geniaalse alla. Ilmselt mõlema. 


Ühe geniaalne on teise feil, kui parafraseerida rahvatarkust. Ja siit ka, et tänane feil on homne geniaalne. Ja igal geniaalsel sähvatusel on omad feilid. Ja igast feilist võib kasvada geniaalne sähvatus. Jah, viimane lõik näitab juba palavikku. Seda vist, mis mul alates veebruarist on.


Natuke postituse konteksti sobimatut tööalast ka. Sest milleks meile sujuvad teemaüleminekud?





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar