neljapäev, 8. märts 2018

Naistepäev ja taskud

Naistepäeva puhul tegin annetuse Eesti Naiste Varjupaikade Liidule  Neile saab muidugi igal ajal annetusi teha ja ka igakuiseid püsiannetusi. Iga euro aitab, peksa saab sellest hoolimata, kas on naistepäev või mõni neist aasta 364st meestepäevast. Ma olen selline keskmine inimene, vaat ei tule ise ilma teemakohase meenutuseta selliste asjade peale. 

Ise ütlesin hr Abikaanele nädala eest, et naistepäev on tulekul, paluks lilli ja šokolaadiassortiid kohalikult külameistrilt. 


Mõni on veel alles. Ja kohalik ettevõte toetatud.

Lapse õpetaja saatis eile kirjakese meeldetuletusega, et reedel on koolis pidžaamapäev. Üleriiklik lausa. Sellega toetatakse sellist heategevusorganisatsiooni, mis omakorda aitab kaug-koolis käia nendel lastel, kes muidu pikka aega haiged ja haiglas on. Õhtuti on viimasel ajal teemaks, et see ja too pidžaama ei sobi neiule, sest et varrukad on lühikesed ja/või püksid kukekad. Rääkimata siis teise ja kolmanda ringi öörõivastest, mis magamiseks veel tipp-topp, aga kooli teda selliste väljaveninud ja viledate riietega saata küll ei saaks.
Ja nii läksimegi kohalikku lasteriiete outletti. Ja mis selgus. Selgus, et taskudiskrimineerimine algab juba lapsepõlves. Noh, teate küll, see värk, kuidas meesteriietel on funktsionaalsed taskud ja naiste omadel heal juhul dekoratiivsed. Sisse sinna panna midagi ei saa ja kui saabki, on oht, et kukub välja. HjaMiski viimati avastasin plikade osakonnas minitaskud ja poiste samaväärsetel pükstel korralikud. Võite kolm korda pakkuda, kummast ma neiule pükse ostan. 
Ja abikaane pooltel pidžaamadel on taskud sees. Minul ei ühelgi. Ja nii tänagi - plikade seinal lai valik pidžaamasid, taskutest unista. Poiste omadel fifty-sixty, sõltub mudelist. Saime ühed taskutega ja lõvipildiga, teised taskuteta ja superkangelasemotiiviga. Poiste seinalt, muidugi. Plikade oma oli suuresti roosa ja superkangelasevaba. 

Nii et kahjuks on veel vaja vaeva näha võrdsuse ja ühtse kohtlemise saavutamiseks ja seega tuleb sellistele kitsaskohtadele veel igaaastaselt 8. märtsil ja ka aasta ülejäänud meestepäevadel tähelepanu juhtida.

Nii, nagu meie vanaemad (Šveitsis emad) võitlesid kätte valimisõiguse ja nende emad kinnis- ja muu vara omamise õiguse, peame meie võitlema oma funktsionaalsete taskute õiguse eest.


Pilt BoredPanda artiklilaadsest tootest.


Naised, barrikaadidele!

Ja muide, lilli võib tuua iga päev.


Ajhaa, lisaks veel - Delfi naistekas keegi leidis, et me ei saa pointile pihta ja nõukameelselt sõbra- ja emadepäeva seguna Eestis naistepäeva tähistame. Ikka saame ju aru. Kuigi nuriseva doktoriga olen isegi nõus. Lähenemine on lihtsalt teine. Mina oma lilli paludes ja rõõmuga vastu võttes ikka juhin tähelepanu sellele, miks seda päeva tähistatakse ja vaja on. Lgp doktoriproua võiks kurtmisele lisaks kasutada oma laiemat delfi-platvormi just selleks, et kirjutab nüüd nendest innustavatest naistest ja võitlustest ja ebavõrdsusest, mis vajaka on pressis ja mujal. Siis saab lilli imetledes ja sefiiritorti süües ollagi see muutus, mida sa tahaksid maailmas näha. Be the change you want to see in the world, noh. Kes siis ikka teeb, kui mitte ise. Tegudele!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar